درباره چاپ افست

افست

افست
یکی از شیوه های چاپ به شمار می‏رود که در آن، نوشته و عکس را بر سطح لاستیکی یک استوانه (سیلندر) گردان بر گردانده و آن را با فشار استوانه دیگر روی کاغذ چاپ می‌کنند. دستگاهی که برای این نوع چاپ استفاده می‏شود سه استوانه دارد. در این روش چاپ ابتدا مطالب مورد نظر بر روی صفحه‌ای فلزی به نام زینک منتقل می‌شوند و سپس این صفحه را با مواد شیمیایی طوری حساس می‌کنند که فقط نوشته‌ها و تصاویر آن، مرکب چاپ را به سمت خود جذب کنند و زینک را به دور نخستین استوانه بپیچد. طرح مورد نظر بر اثر فشار روی پوشش لاستیکی استوانه دوم، بر می‏گردد. کاغذ سفید که متوالیا به دور استوانه سوم می‌پیچد مطالب را از روی پوشش لاستیکی استوانه دوم دریافت می‏کند.

Offset Print1

از جمله مزایای روش چاپ افست می‏توان به سرعت کار ماشین اشاره کرد. همچنین چاپ در تیراژهای بالا انجام می‏شود. در این روش، آب و مرکب در تقابل با یکدیگر قرار می‏گیرند. همچنین دستگاه چاپ افست قابلیت چاپ متون و تصاویر را دارد که این کار با انطباق سیلندر لاستیکی با بافت سطح چاپ انجام می‏شود و به دلیل عدم تماس مستقیم بین صفحه فلزی زینک و سطح چاپ، این دستگاه مدت عمر طولانی تری نسبت به سایر دستگاه های چاپ دارد.

در روش چاپ افست، با استفاده از زینک‌ و مرکب های باکیفیت، می‏توان تا مرز یک میلیون تیراژ نیز انجام داد که از نظر قیمت مقرون به صرفه است. از سوی دیگر دستگاه دو ورقی است و به همین دلیل توان تولید را افزایش می‏دهد و اپراتور می‏تواند در محیط های کوچک نیز، از دستگاه دو ورقی استفاده کند.

نهایتا این روش چاپ به منظور چاپ کتاب‎های‌ ادبی‌ نفیس،‌ اوراق‌ اداری‌، مصور و‌ راهنما‌، کاتالوگ‌، تمبر، کارتن‌ مقوایی‌ و‌ پلیت‌های‌ فلزی‌،‌ انواع‌ لیبل،‌ مجله، انواع‌ فرم‌،‌ بروشور‌، روزنامه، پوستر،‌ نقشه‌ و … مورد استفاده قرار بگیرد. دستگاهی که برای چاپ افست استفاده می‏شود دارای سیستم مرکب‌زنی هوشمند است که مقدار لازم مرکب برای هر کار را قبل از شروع چاپ تنظیم می‌کند. این امر موجب صرفه جویی در کاغذ می‏شود.

افست خشک

افست خشک یکی از روش های چاپ که در مقابل افست مرطوب قرار می گیرد. در روش افست مرطوب، برای گزینش مرکب توسط پلیت از محلول رطوبت دهی استفاده می شود. این در حالی است که در روش افست خشک، جنس پلیت بدون نیاز به محلول رطوبت دهی، کار چاپ را برعهده می گیرد. پلیت در افست خشک شامل لایه پلیمری است که مرکب را به خود جذب و لایه سیلیکونی را دفع می کند. این دو لایه که بدنه اصلی پلیت را تشکیل می دهد، روی یک ورق آلومینیومی قرار می گیرند. مرکب هایی که برای افست خشک استفاده می شوند، با مرکب افست مرطوب متفاوت است.

Offset Print

در فرایند چاپ افست خشک، به دلیل مرکب گریز بودن لایه سیلیکون، مرکب تنها در مناطقی از سطح پلیت جذب می شوند که فاقد سیلیکون است. پس از آن مرکب به وسیله لاستیک چاپ به سطح کاغذ منتقل می شود. این روش دارای مزایای متعددی است از جمله؛ صرفه جویی در مصرف آب صنعتی، دانسیته بالای مرکب مصرفی، ایجاد تصاویر شارپ تر و دقیق تر، فرایند ساده تر، دوستدار محیط زیست بودن، دات گین (Dot Gain) کم تر، قابلیت چاپ بر روی سطوح غیرجاذب مثل پلاستیک، تبدیل پروسه شیمیایی به فیزیکی در انتقال مرکب، انتخاب مرکب هوشمندتر و کارامد. در این سیستم به دلیل فقدان آب، تصویر شفافیت و درخشندگی خاصی دارد.

جنس پلیت و مرکب در دستگاه چاپ افست خشک با افست معمولی متفاوت است و پلیت شامل لایه های زیر می باشد:

  • لایه پلیمری جاذب مرکب
  • لایه پلیمری حساس به گرما
  • لایه سیلیکونی دافع مرکب یا مرکب گریز
  • لایه آلومینیومی زیرین در بدنه و قسمت اصلی پلیت

در دستگاه چاپ افست خشک، پلیت باید در معرض تابش لیزر قرار بگیرد و سپس لایه پلیمری حساس به گرما بخار شده و از سطح پلیت حذف شود. بعد از این، پلیت ها با توجه به نوع آن، به سمت مسیرهای متفاوتی هدایت می شوند. پلیت های بی نیاز از ظهور از قبیل پلیت های افست DI، پس از تابش لیزر ( که در داخل ماشین چاپ انجام می شود) جسمی دوار به نام Friction roller، بر روی سطح زینک حرکت می کند و سیلیکون در قسمت هایی که لایه ۳ برداشته شده است را از سطح زینک بر می دارد. بدین شکل فرآیند چاپ انجام می شود.

چاپ افست روی فلز

چاپ افست روی فلز تا حدود زیادی به چاپ افست روی کاغذ شباهت دارد و در تنها در چند مورد متفاوت هستند. در چاپ افست بر روی فلز از زینک‏ها‎ی مسی استفاده می‎شود. این نوع زینک‏،‎ مقاومت بالایی دارند و امکان چاپ در تیراژ‏ها‎ی بالا را فراهم می‎کنند. این در حالی است که برای کارهای ظریف نیز زینک‏ها‎ی الومینیومی کاربرد دارد که باید سوزانده شوند. در این روش قبل از اینکه عملیات چاپ روی فلز صورت بگیرد، ابتدا ورقه‏ ها‎ی فلز را با پوششی از لاک اندود کرده و سپس برای چاپ ارسال می کنند.

ورقه‏ ها‎ی فلز دارای ضخامتی در حدود ۰٫۱۸ تا ۰٫۳ میلیمتر هستند که بسته به نوع کار، قبل از آماده سازی چاپ یک رنگ سفید بر روی آنها انجام می شود. برای اینکه رنگ مورد نظر بخوبی بر روی فلز چاپ شود باید دو بار فرآیند چاپ را انجام داد. جنس فلز، نوع مرکب‏ها‎ی استفاده شده و میزان فشاری که سیلندر لاستیک بر سطح فلز وارد می‎کند می‎تواند رنگ‏ها‎ی تنپلات را از ترام جدا کند. از مزایای چاپ بر روی فلز، امکان کنترل ترام و تن پلات می‎باشد.

بعد از اتمام چاپ، عملیات ورنی روی فلز صورت می‎گیرد و سپس ورقه‏ ها‎ی فلز در یک خط بشکل مجزا به روی قفسه‏ ها‎ی مختلف قرار گرفته و ردیفی وارد کوره خشک کن می شوند. طول ورقه‏ ها‎ می‎تواند تا ۱۵ متر نیز باشد. نهایتا ورقه‏ ها‎ی فلز چاپ شده روی هم قرار گرفته و به منظور برش و تبدیل به پلاک و مارک فلزی به کارگاه منتقل می‎شوند.

مکانی که برای چاپ افست بر روی فلز در نظر گرفته می‎شود، دارای چندین کوره خشک کن و ورقه‏ ها‎ی فلز است که از این نظر درجه حرارت بالایی دارد. اما جهت خشک کردن ورقه‏ ها‎ی فلزی از سیستم‏ها‎ی خنک کننده استفاده می‎شود به گونه ای که بعد از حرارت دادن به ورقه‏ ها‎ی فلزی چاپ شده، در مسیر خود خنک می شوند تا از چسبیدن آنها به یکدیگر جلوگیری شود. سیستم خنک کننده از یک طرف هوا را به روی قطار ورقه‏ ها‎ی فلز فرستاده و از طرف دیگر هوا مکیده شده و به بیرون ارسال می‎گردد. برای هر بار چاپ و قبل از چاپ رنگ دیگر، ورقه‏ ها‎ی فلز باید از کوره خشک کن رد شوند.